Sucuri naturale fară zahăr și alte produse bio, fabricate la Vernești. Proprietarul deține întinse culturi de pomi și arbuști fructiferi

Aronia, un fruct foarte bogat în nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine, este transformată în batoane energizante și suc natural de către un fermier din Vernești. Produsele păstrează calitățile nutritive ale fructului și nu conțin zahăr.

Proprietarul unei întinse culturi de pomi și arbuști fructiferi, din Vernești, Marian Tudor, a investit peste 1,5 milioane de euro în clădirea și utilajele moderne de prelucrare a fructelor, după ce a constatat că o mare parte dintre fructele produse rămân nevalorificate.

Dintre fructele de pădure pe care buzoianul le recoltează începând din vară, cea mai valoroasă din punct de vedere medicinal este aronia. Bobițele mici, de culoare neagră sau roşie, sunt produse de un arbust originar din America de Nord.

”Este foarte bun pentru muşchiul inimii. În momentul în care aronia este foarte coaptă şi dai cu ea pe mână îţi arată culoarea sângelui pe care o ai iar când ai probleme, aşa cum povestesc vechii indieni, ţi-l înnegreşte. Asta înseamnă că ai o problemă de circulaţie. De asta i se zice fructul inimii”, spune Marian Tudor, fermier.

Fructele se recoltează de la sfârşitul lunii august însă dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante.

”Noi avem genul acesta de aronia negru dar este şi aronia albastru, aronia roşu. Are un gust mai ciudat, mai dur, dar este foarte bun pentru sănătate şi asta contează cel mai mult. Sunt bio, deoarece folosim gunoi de grajd. Ele cam la sfârşitul lunii septembire încep să se coacă, adică atunci când încep să lase un suc de culoarea sângelui”, spune Marian Tudor.

Sucul și batoanele energizante din aronia, produse într-o fabrică de lângă Buzău

Fermierul care și-a făcut un renume printre producătorii buzoieni de fructe proaspete, vrea să dea acum lovitura ca procesator. A investit peste 1,6 milioane de euro într-o modernă fabrică de prelucrare a fuctelor, unde va produce din această primăvară de la sucuri naturale, la gemuri, marmeladă, până la fructe uscate și batoane energizate.

”Am încercat batoane cu aronia, batoane cu mere, cu prună și cu miere. Vreau să vă zic că tot ceea ce rezultă din procesare, cotoarele de măr, sâmburii, folosim la pectină. Aceasta are proprietatea de îngroșare și gelifiere, în industria alimentară. Apoi, cojile fructelor, tot ce rămâne după stoarcere, folosim la batoane”, spune Marian Tudor.

Buzoianul spune că regina produselor sale sunt sucul și batoanele energizante din aronia, frucutl având un conținut bogat în substanțe benefice organismului. Lipsa zahărului din compoziție este încă un argument care-l face pe Marian Tudor să afirme că sucul și batoanele din aronia vor avea succes. Deocamdată, specialiștii fabricii caută cele mai cele mai gustoase rețete.

”După stoarcerea fructelor de aronia rezultă un suc natural acrișor, foarte sănătos. Mai rămâne un șrot, pe care unii l-ar arunca fără să știe cât de prețios este, în coajă fiind multe substanțe benefice. Noi îl folosim la batoane”, spune Aurelian Rotărescu, specialist în cadrul fabricii din Vernești.

Atât sucul natural, care este încălzit la 80 de grade Celsius pentru pasteurizare, cât și batoanele energizante, care trec printr-o proceare termică nesemnificativă, păstrează aproape intacte calitățile fructului proaspăt.

”Se pune în tavă, se introduce în cuptorul preîncălzit, unde se lasă câteva zeci de minute la uscat. Se scoate, se pune la presat, după care se bagă iar la cuptor pentru o scurtă perioadă de timp. Tava cu batoane energizante se lasă la răcit. Au un gust foarte plăcut și ai zice că sunt din ciocolată, deși nu conțin decât aceste fructe sănătoase”, susține specialistul fabricii.

 

Consumul de aronia, chiar și sub formă de suc și batoane energizante, stimulează digestia şi remediază problemele de natură digestivă, pentru că fructele sunt bogate în fibre dietetice. Combat constipaţia, diareea, balonarea şi alte probleme digestive.

Fructele de aronia sunt bogate în antioxidanţi care elimină radicalii liberi din sânge, piele, de la nivelul ţesuturilor şi organelor, prevenind mutaţiile ce pot apărea la nivel celular.
Pe lângă antioxidanţii importanţi menţionaţi mai sus, aronia conţine şi vitamina C, care stimulează activitatea celulelor albe şi ajută şi la producerea colagenului, responsabil pentru repararea ţesuturilor, a organelor, a vaselor de sânge şi a celulelor.