Buzăul primește o sumă uriașă pentru investiții, de la Comisia Europeană

Este vorba despre 300 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru extinderea și modernizarea rețelei de apă și canalizare în tot județul. Investițiile Companiei de Apă Buzău vin însă la pachet cu scumpiri.

Cea mai mare investiţie de după 1990 în infrastructura de apă şi apă uzată din judeţul Buzău a fost anunţată recent de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APĂ-2008, ce asigură managementul Companiei de Apă Buzău.

Este vorba despre 300 de milioane de euro, din fonduri europene, care urmează să fie investiţi în lunile următoare pentru modernizarea reţelelor de apă potabilă din mai multe comune din judeţ dar şi din municipiul Buzău.

„Comisia Europeană a transmis decizia de aprobare a finanţării proiectului major de investiţii în infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Buzău. Este un proiect de peste 300 de milioane de euro, la nivelul întregului judeţ, cea mai mare investiţie publică de după 1990”, a spus Constantin Toma.

Din această sumă, în municipiul Buzău vor ajunge 30 de milioane de euro. Vor fi înlocuite reţelele de apă şi canalizare de pe 43 de străzi.

”Este un proiect major prin care se vor înlocui conductele de azbociment, de oţel, se vor extindere reţelele de canalizare, şi, bineînţeles se urmăreşte optimizarea tuturor acestor reţele astfel încât pentru un număr mare de ani să nu mai avem nicio problemă cu distribuţia şi mai ales calitatea apei”, a explicat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău..

Pe de altă parte, edilul de Buzău a reamintit că proiectul vine și cu facturi mai mari pentru buzoieni, cel puțin până la finalizarea lucrărilor, adică în 2025.

”Sunt o mulțime de bani și nu puteam obține aceste fonduri fără partea de cofinanțare la care trebuie să participăm cu toții prin prețul apei, dar după asta vă asigur că totul va fi ok”, a declarat primarul Buzăului.

Potrivit proiectului, lucrările ar trebui finalizate în cel mult trei ani, în funcție de complexitatea intervențiilor în fiecare comunitate.