Imagini apocaliptice în Câmpia Bărăganului: o invazie de ciori nemaivăzută de localnici lasă distrugeri mari în urmă

Ciorile se hrănesc cu semințe de floarea soarelui, însă au ajuns să ciugulească tot ce conține zeamă, de la pepeni, până la tomatele de câmp.

Pentru a-și potoli setea, ciorile i-au atacat unuia dintre agricultori până și instalația pentru irigații, după ce păsările au descoperit că ciugulind furtunurile dau de apă.

Un stol cu câteva mii de ciori se află acum undeva aroape de comuna buzoiană Florica. Păsările migrează în tot Bărăganul, conform multor mărturii, însă acum au găsit sursă de hrană și apă lângă niște parcele de floarea soarelui și tomate de câmp ce beneficiază de rețea de irigații.

Ca niciodată până acum, proprietarii unei plantații legumicole se plâng mai mult de pagubele produse de ciori decât de efectele secetei pedologice care a pus stăpânire pe toată regiunea.

”Ne confruntăm foarte mult cu ciorile, ne fac multe necazuri. La fiecare sectoare trebuie să schimbăm mufe. Trebuie să stăm după ele mereu. Ele se aciuează mai mult la apă, unde văd că este apă. Dacă nu curge apă, înțeapă furtunul cu ciocul ca să poată să bea apă”, declară Cristinel Bătrânelu, cultivator de roșii pentru industria alimentară.

Miile de înaripate nu poposesc de multă vreme pe terenurile de lângă Florica, însă au provocat rapid un prăpăd de nedescris. Lanurile de floarea soarelui, acolo unde nu au fost calamitate de secetă și au format semințe, au căzut pradă invaziei de ciori. Păsările au mușcat bucăți întregi din pălăriile plantelor.

Fermierii buzoieni sunt neputincioși în fața valului de păsări dăunătoare. Bostănăriile din sudul județului Buzău sunt păzite cu sperietori improvizate din pungi agățate pe araci înfipți din doi în doi metri în pământ. Goarnele fac și ele parte din arsenalul sătenilor care vor să țină ciorile departe de recoltă.

Când ciorile își fac apariția, se înnegrește cerul, se plâng fermierii din Bărăganul buzoian. Pentru că nu par deloc intimidate de clasicele sperietori, mulți dintre agricultori recurg la tunuri cu gaz care produc zgomote puternice. Două astfel de instalații am găsit pe tarlaua unui tânăr proprietar de bostănărie, din Florica.

Spune însă că îl costă o mie de lei săptămânal să încarce buteliile cu gaz. ”Când se lasă câte o mie de ciori sparge câte o căruță de pepeni o dată” spune Cosmin Duță, producător de pepeni.

Tot mai mulți fermieri se gândesc să le ceară autorităților analize serioase asupra efectelor pe care păsările dăunătoare, precum ciorile și graurii, dar și iepurii de câmp, le produc culturilor agricole. Tot seceta le cauzează acestor viețuitoare un comportament mai agresiv, sunt de părere agricultorii, din cauza epuizării surselor de apă.