Val de pacienți cu alergii provocate de întepăturile unor insecte, la Spitalul Județean Buzău

Sezonul alergiilor a debutat cu un val de prezentări la Spitalul Județean Buzău. Dacă până acum cei mai mulți ajungeau la spital ca urmare a înțepăturilor de albine sau viespi, anul acesta, medicii atrag atenția asupra altor insecte care provoacă mari probleme, în special copiilor.

Este vorba despre mici insecte cum ar fi puricii, furnicile ori păianjenii, care provoacă celor mici mâncărimi extrem de neplăcute la locul înțepăturii.

”În termeni medicali, afecţiunea se cheamă prurigo şi sunt nişte reacţii alergice la înţepături de insecte târâtoare, adică purice, furnică, păianjen. Acestea sunt cele mai frecvente reacţii care vin. Partea bună este că încercăm să le explicăm părinţilor, care sunt foarte speriaţi, că nu este nimic grav. Este doar sâcâietor şi enervant, pentru că sunt extrem de pruriginoase, te mănâncă foarte tare, iar copiii se tot scarpină şi le autoîntreţin”, explică dr. Simona Băjenaru, medic primar Alergologie şi Imunologie clinică.

Medicii sfătuiesc persoanele care se ştiu alergice la înţepături, la veninul de albine sau de viespe, pe lângă măsurile de prevenţie, să nu poarte haine foarte frumos colorate, care să atragă insectele, să poarte culori mai terne și nici să nu se dea cu parfum sau cu after shave, dacă se duc undeva în natură.

”La fel, pentru a nu le atrage, să nu le agite, să îşi protejeze în special extremitatea cefalică, să nu umble desculţi prin iarbă, să nu consume fructe sau sucuri care au stat afară şi astfel să poată să muşte dintr-o albină şi să fie înţepat de limbă sau de mucoasa faringiană, de exemplu, care se umflă foarte repede şi atunci există riscul de sufocare foarte mare”, dr. Simona Băjenaru.