VIDEO Picantul Babic de Buzău, în primele zece cele mai apreciate salamuri din lume

Două celebre mezeluri românești au fost incluse în primele zece cele mai apreciate salamuri din lume, de către un site croat cu specific culinar.

Așa cum poate mulți ați bănuit, unul dintre ele este Salamul de Sibiu. Pe primul loc, însă, a fost plasat picantul Babic de Buzău. Nu l-ați gustat încă? Nu pierdeți această șansă dacă tot aveți drum către ținutul Vulcanilor Noroioși.

Tasteatlas.com, un agregator de articole despre mâncare și turism culinar, gândit ca o hartă a gastronomiei mondiale, a lansat recent ”Top 10 cele mai apreciate salamuri și cârnați din lume”. Înaintea unor mezeluri din Croația, Germania, Turcia sau Spania apare Babicul de Buzău.

Poziția din clasament nu-i surprinde deloc pe buzoieni. Salamul picant este foarte căutat de turiștii care ajung în zona Vulcanilor Noroioși.” Se opresc de obicei când merg spre Vulcani, mulți vor babic, ghiudem, cârnații de Pleșcoi. În special babicul e căutat.” ne-a declarat Mirela Băncilă, comerciant.

Babicul este prezentat de site-ul cu specific culinar ca un salam tradițional românesc, crud, uscat.

Conține de obicei un amestec de carne de porc și de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce și iute. Amestecul de carne este introdus în mațe subțiri de vită, care sunt apoi presate, afumate și uscate în lunile reci de iarnă.

” Ca și compoziție, este carne de porc și vită și are o perioadă de procesare foarte veche iar ca termen de valabilitate ajunge la 60 de zile. Este un produs natural.”povestește Mihaela Marchidan, un comerciant de la o carmangerie din zonă.

„Produsul scade undeva la 40 la sută, după procesul de zvântare, are un gust datorită pastei de ardei un pic dulceag și apoi iute.” spune Andrei Marica, producător de mezeluri tradiționale.

Împreună cu celebrii cârnați de Pleșcoi, babicul este nelipsit din meniurile pensiunilor din județul Buzău.

Se consumă ca aperitiv, dar și în diverse preparate românești, cum ar fi omlete, pilafuri sau tocănițe.

„Este și puțin picant, poate fi servit ca aperitiv, înainte de masă. Bărbații mănâncă babic și beau țuică, afinată” ne-a declarat Nicoleta Marin , proprietar de pensiune.

Acest tip de salam iute provine de la populații venite odinioară de la sud de Dunăre și stabilite lângă Buzău.

Pe lângă carmangeriile autorizate să producă babicul, în Buzău sunt câteva zeci de gospodari care îl prepară după rețete moștenite de la înaintași.

În clasamentul publicat de tasteatlas.com, pe locul șapte a fost plasat Salamul de Sibiu.

Prezentat ca fiind preparat după o rețetă veche de peste 100 de ani, salamul de Sibiu este un cârnat de porc crud și apoi afumat, produs în provincia românească Sibiu.

Mai apar produse din Croația, Germania, Portugalia, Turcia, Bulgaria și Spania.

Pe locul doi este Kulen, un produs tradițional croat, iar pe locul trei, Fuet, un cârnat uscat din regiunea catalană a Spaniei.