Sezonul vinetelor, la final. Ce se poate face cu legumele rămase nedezvoltate

234

Vinetele din grădini sunt pe terminate, așa că, dacă nu ați copt deja pentru zacuscă sau pus la congelator, e cazul să vă grăbiți. Legumicultorii din zona Buzăului spun că, după câteva dimineți cu temperaturi aproape de pragul înghețului, culturile au început să pălească.

Cele mai multe vinete vor merge la copt, pentru zacuscă sau la congelator. Din păcate, este nevoit să arunce o mare parte din recoltă, plantele fiind atinse de ger și dăunători.

”Din păcate, vânăta este o legumă mai sensibilă iar acum mai rezistă în spații protejate, eventual cu o plasă deasupra. Au fost câteva zile cu la zero grade și vânăta, se vede, e foarte sensibilă. Acum recuperăm fie pentru copt, fie pentru conserve”, spune Gigi Manole, legumicultor din Mărăcineni.

În grădini, legumele cresc răzleț, ascunse printre frunzele pe jumătate uscate. Gheorghe Manole, fermier din Mărăcineni, o zonă cu întinse grădini de legume și zarzavaturi, culege ultimele pătlăgele vinete din acest an.

Cele mai multe vor merge la copt, pentru zacuscă sau la congelator. Din păcate, este nevoit să arunce o mare parte din recoltă, plantele fiind atinse de ger și dăunători. ”Vinetele care par ciuruite au fost mâncate de melci sau omizi. Sunt foarte vulnerabile acum”, spune Manole.

Legumicultorul nostru nu lasă în urmă nicio vânătă sănătoasă, indiferent de dimensiunea ei. În zona Buzăului, gospodarii le-au găsit un rost chiar și legumelor culese înainte de a ajunge la maturitate.

” Vânăta mică, cea care nu apucă se mai dezvolte, cel mai bine poate pregătită ca și conservă, pe diverse modalități. Cea mai interesantă ca gust și ca aspect este vânăta împănată cu usturoi”, spune legumicultorul buzoian.

Odată ajunse în bucătărie, vinetele sunt preluate de gospodina casei. Doamna Viorica a preluat de la bătrâni mai multe rețete de conservare a pătlăgelelor vinete pe care le respectă cu sfințenie.

”Ultimele vinete care se mai coc anul acesta le punem la congelator, pentru iarnă. De regulă noi le coacem afară, pe tablă, vara. Acum, în pragul iernii, cele pe care le-am mai găsit le coacem pe tigaia de copt legume, la aragaz, pe un ochi cu flacără mare”, spune Viorica Manole.

Familia Manole se mândrește cu o rețetă de vinete marinate, pe care nu mulți o cunosc. Tomatele vinete de dimensiuni mici sunt principalul ingredient. Oțetul are rol de conservant iat cățeii de usturoi, care se îndeasă în vinete, dau o aromă deosebită murăturilor.

”Pentru vinetele marinate avem nevoie de vinetele micuțe. Se taie cotorul, se crestează la mijloc și se pun la fiert. După ce le-am opărit bine se scot, se răcesc, se curăță usturoiul și se împănează cu usturoiul tăiat feliuțe.. Oțetul se fierbe cu piper și se pune fierbinte peste vinete”, explică gospodina din Mărăcineni.

Pregătite în oțet, procesul de murare este mult mai rapid, ele fiind prefierte. Vinetele marinate au gustul asemănător cu cel al ghebelor în oțet. Conservele rezistă multe luni și își păstrează aroma dacă sunt bine sigilate.