Mărturii terifiante despre catastrofa aviatică din Munţii Buzăului. „S-au desprins bucăţi din avion în timp ce era în aer“

Doi oameni de afaceri şi-au pierdut viaţa, miercuri după-amiază, într-un accident aviatic produs în Munţii Buzăului. Avionul s-ar fi rupt în două, coada acestuia rămânând pe cealaltă parte a versantului muntos. Aparatul de mici dimensiuni era pilotat de Mihai Covaciu, iar alături se afla Liviu Emil Bucăţică. Cei doi decolaseră la Ghimbav şi intenţionau să ajungă la Constanţa.

Autorităţile din Buzău au intrat în alertă după ce proprietarul unei stâne din Nehoiu a sunat la 112 şi a anunţat că, într-o zonă greu accesibilă, a găsit bucăţi dintr-un avion de mici dimensiuni. Evenimentul s-a produs în jurul orei 15.30, pe Valea Nehoiașului, la aproximativ zece kilometri de orașul Nehoiu.

Neculai Popa se afla la stână împreună cu un angajat atunci când un sunet puternic i-a atras privirea către creasta unui munte din apropiere.”A fost un zgomot ca de motor turat după care am văzut avionul când se apropia de pădure. Am fugit spre el după care am sunat la 112”, spune Neculai Popa, cel care a anunțat evenimentul autorităților.

Imediat, au fost puse în mișcare echipaje de pompieri, de la ambulanță, jandarmi şi poliţişti pentru derularea acţiunilor de căutare-salvare. Polițiștii și jandarmii au ajuns în zona prăbușirii aparatului după aproape o oră de mers pe jos, prin pădure.

Acolo au găsit resturile avionului împrăștiate printre copaci și cadavrele a două persoane lângă o bucată mare din epavă. Mai mulți martori s-au apropiat și ei de zona prăbușirii avionului.

”Unde s-a produs accidentul au rămas aripile în copaci. Am auzit motor puternic, apoi am văzut cum se prăbuşeşte. Cei doi bărbaţi din avion sunt acolo unul peste altul, aripile la șapte, opt sute de metri împrăştiate”, spune Florin Posea, unul dintre martorii oculari.

Unii dintre săteni susţin că au văzut cum se desprind bucăţi din avion în timp ce acesta era încă în aer. Ploua foarte tare în momentul accidentului, spun oamenii. ”M-a sunat tata și mi-a spus că a văzut cum din avion zburau bucăți ca niște foi mari de hârtie. A fost un zgomot puternic, după care a început să se rotească și a căzut. Era cu roțile în sus printre pomi”, mărturisește Alina Popa, localnică din Nehoiu.

Alți martori vorbesc despre descoperirea unei genți cu o sumă mare bani, pe care anchetatorii i-au numărat și transferat într-un sac de probe. ”Ziceau polițiștii că sunt 20.000 de lei. Păreau oameni înstărițij”, a declarat o martoră.

Avionul care s-a prăbuşit în zona montană a judeţului Buzău era un Technam T 2008, fabricat în urmă cu 10 ani în Italia. La bordul acestuia se aflau doi oameni de afaceri, Ioan Mihai Covaciu şi Liviu Emil Bucăţică. Cei doi decolaseră la Ghimbav şi intenţionau să ajungă la Constanţa, oraşul lui Bucăţică.

Avionul era pilotat de Covaciu, un om de afaceri din Cluj, activ în domeniul construcţilor. Se pare că acesta din urmă a făcut o vizită la Râşnov pentru a-i vinde un imobil lui Liviu Bucățică. Pentru că acesta din urmă a spus că trebuie să ajungă urgent la Constanța, Mihai Covaciu s-a oferit să-l ducă cu avionul şi au plecat împreună de pe aerodromul din Ghimbav.

La câteva minute de la decolare avionul a dispărut de pe radar. Apucase să traverseze vârfurile înalte de peste 1.400 de metri din Munții Siriului iar problema a apărut când relieful era în scădere. Epava a fost descoperită la altitudinea de aproximativ 700 de metri.

Trupurile celor două persoane decedate au fost coborâte de pe munte, la miezul nopții, de către personalul ISU Buzău și jandarmi. Cercetările au fost reluate în cursul zilei de joi, anchetatorii urmând să stabilească dacă accidentul aviatic s-a produs din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a unei erori de pilotaj sau în urma unei defecțiuni tehnice.

Necropsia cadavrelor este programată pentru vineri. Ancheta este coordonată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.