Tomate românești, pe mesele de sărbători. Doar dacă toamna va fi la fel de blândă ca până acum

Cu puțin ajutor de la natură, am putea avea pe mesele de anul nou tomate crescute în pământ românesc. Vremea blândă de până acum le-a dat curajul producătorilor de roșii din zona Buzăului să spere că vor avea ce recolta până la sfârșitul lunii decembrie. Pentru a-și păstra cât mai mult vigoarea, roșiile din sere și solarii au nevoie de cât mai multă căldură și lumină, iar umiditatea trebuie ținută moderată.

Din primăvară și până la începutul iernii, tomatele produse în solariile din comuna buzoiană Movila Banului ajung în toate piețele agro-alimentare din București și Buzău. Unul dintre furnizori este Marius Cristea, un tânăr care duce mai departe o afacere de familie.

A produs primele roșii de Paște și speră să prelungească perioada de recoltare până la Crăciun. ”Aceste tomate rezistă cam la două episoade de îngheț, chiar dacă sunt protejate. Dacă vine bruma de mai multe ori, se compromite tot. Până acum am avut toamnă blândă iar în alți ani ca acesta am recoltat roșii chiar de sărbători”, spune Marius.  

Dacă vor rezista până în iarnă pe tarabe, tomatele românești se vor vinde mai scump. O știe și Dan Enache, fermier din Limpeziș, care deține o suprafață întinsă de tomate în solarii. A înființat mai târziu o parte din culturi, tocmai ca să întârzie cât se poate de mult recoltarea.

Este sigur că va avea roșii și în decembrie și îndrăznește să spere că va culege și înainte de sărbătorile de iarnă. ”Dacă veniți la noi pe 5 decembrie, le găsiți tot aici. Mai târziu vom putea scoate dacă avem ajutor de la Dumnezeu, să ne dea soare și căldură. Ca să scoți roșii pe timp de iarnă te costă mult încălzirea solariilor și nu merită”, declară Dan Enache, legumicultor.

Pentru a-și păstra cât mai mult vigoarea, roșiile din sere și solarii au nevoie de cât mai multă căldură și lumină de la soare, iar umiditatea trebuie ținută moderată. La nevoie, fermierul din Limpeziș va porni instalația de încălzire pe centrală cu lemne, chiar cu riscul de a crește cheltuielile de producție.
 
În prezent, roșiile produse de legumicultorii din Buzău pleacă la en-gros cu 2 lei kilogramul și ajung la tarabe cu cel puțin trei lei. În decembrie, prețul lor va fi cel puțin dublu, peste cel al roșiilor din import.

Dacă la tomate perioada de recoltare depinde de condițiile meteo, nu la fel este și la trufandale. Fermierii buzoieni au înființat deja culturile de ridichi, spanac, usturoi, ceapă verde și salată care vor ajunge de sărbători pe mesele românilor.